“Matematik är ett vackert ämne, det finaste som hjärnan kan uppbåda”
Seidon Alsaody är matematiker på Uppsala universitet och ledamot i Svenska kommittén för matematikutbildning, som arrangerar Kleindagarna. Under evenemanget i juni var han med som organisatör på plats och vi passade på att ta en pratstund med honom.
Seidon Alsaody, matematiker på Uppsala universitet och ledamot i Svenska kommittén för matematikutbildning.
Vad är syftet med Kleindagarna?
– Kleindagarna syftar till att intresserade matematiklärare ska få möta en djupare matematik bortom den horisont man stöter på i vardagslivet. Här samlar vi ett tjugotal lärare och fyra föreläsare som berättar om ett ämne som ligger nära deras forskning. Lärarna får sedan i uppgift att väva in kunskapen i en lektion på gymnasiet.
Vilka är Kleindagarna till för?
– Alla matematiklärare på gymnasiet kan ansöka om en plats, men även lärare på högstadiet eller på en vuxenutbildning. Det brukar vara ett högt söktryck så vi försöker prioritera deltagare som inte har varit med förut. Om man inte kommer med första gången man söker ska man försöka igen.
Varför är Kleindagarna viktigt, enligt dig?
– Det är viktigt för att vi ska kunna överbrygga glappet mellan gymnasiematematiken och högre studier. Jag hade nyligen en intressant diskussion med en lärare här om vad det egentligen innebär. En aspekt är att man får inspiration i hur man kan integrera matematik som kommer från de forskningsområden som gymnasiet vanligtvis inte stöter på. Matematik är ett vackert ämne, det finaste som hjärnan kan uppbåda. Det innehåller en blandning av kreativitet och precision. Det konceptet och djupet i den idén tycker vi det är viktigt att gymnasielärare får möta. Därefter litar vi på deras yrkeskunnande i att de kan engagera sina elever.