Två deltagare om hur Kleindagarna kan ge ny energi och inspiration: “Det är viktigt att fortsätta vara nyfiken och komma ihåg att matematik är ett levande ämne”

Under Kleindagarna i juni 2024 deltog runt 20 gymnasielärare inom matematik. På plats fick de möjligheten att lyssna på föreläsningar av universitetslektorer, diskutera i grupper och inspireras av varandra. Vi passade på att ta en pratstund med deltagarna Rita och Anton.

Rita von Feilitzen och Anton Hallin Hollander, deltagare på Kleindagarna 2024.

Rita von Feilitzen är matematiklärare på YBC-gymnasiet i Nacka. Hon anmälde sig till Kleindagarna för att fortbilda sig och få inspiration till sin undervisning. 

Vad tycker du om Kleindagarna hittills? 

– Jag gillar diskussionerna mest. Föreläsningarna har olika nivåer och det ger en ny synvinkel på var kunskapsglappet mellan gymnasiet och högre studier är. Att försöka ta ned universitetsmatematiken till gymnasienivå är en utmaning – men en rolig utmaning. 

Vad är det viktigaste med Kleindagarna, enligt dig? 

– Det viktigaste är nog att verkligen få perspektiv på vad man kan göra utanför ramarna med gymnasieeleverna. Många av föreläsningarna här är kanske inte tydligt placerade i det centrala innehållet för gymnasiematematiken men däremot kan vi anpassa det. Vi kan till exempel göra små inspirationsföreläsningar för att vinna över de elever som tror att matematiken är enformig och old school.

Anton Hallin Hollander är matematiklärare på Åva gymnasium i Täby, bara ett stenkast från Institut Mittag-Leffler. Han menar att det som lärare är viktigt att fortsätta utvecklas inom matematik. 

Varför har du anmält dig till Kleindagarna? 

– Det är lätt att man, när man slutar på universitetet, bara fokuserar på det som tillhör gymnasiekurserna och blir duktig på det – men det är viktigt att fortsätta vara nyfiken och komma ihåg att matematik är ett levande ämne som jag bara kan en bråkdel om. 

Hur är känslan på plats? 

– Hittills känner jag att det är en väldigt häftig miljö att vistas i. Vi har haft en rundvandring i Institut Mittag-Leffler, där Gösta bodde och träffade alla nobelpristagare. Vi har också sett de fantastiska biblioteken, som är otroligt inspirerande. Det är roligt att få träffa matematiklärare från andra delar av Sverige och att inspireras, få pedagogiska tips, utbyta erfarenheter och lära känna varandra. 

Varför är Kleindagarna viktigt, enligt dig? 

– Jag tror att Kleindagarna är ett jätteviktigt forum för att vi ska få träffa personer från universiteten, men också för att de ska få en inblick i hur det är att arbeta på gymnasiet med väldigt skiftande förutsättningar. Mina elever ska vara förberedda för högskolan och det är viktigt för mig att förstå deras utmaningar. Kleindagarna innebär många utbyten och synergier.

Nästa
Nästa

“Matematik är ett vackert ämne, det finaste som hjärnan kan uppbåda”